Elikagaien industrian birziklatu ezin diren ontziek ingurumenean eragiten dituzten arazoak aztertu nahi dira
Zergatik proiektu hau?
EKOPACK GAZTA proiektua Gipuzkoako Foru Aldundiak proposatzen duen Etorkizuna Eraikiz - Misioak 2023 Programaren Elikagaien kate eraginkorra eta zirkularra gaiaren barruan kokatzen da. Proiektu horren bidez, elikagaien industrian birziklatu ezin diren ontziek ingurumenean eragiten dituzten arazoak aztertu nahi dira. Horretarako, tokiko ekoizpen jasangarria eta Gipuzkoako artzain gazten kontsumo arduratsua izango dira ardatz.
Birziklatu ezin diren ontziek ingurumen arazoak sortzen dituzte elikagaien industrian. Tokiko ekoizpen jasangarria eta kontsumo arduratsua lortzeko, funtsezkoa da sektore anitzeko lankidetza proiektu bat egitea elikadura katearen barruan (ARTZAI GAZTA elkarteko artisau gaztandegi txikia, Idiazabal Jatorrizko Deitura Babestuaren Kontseilu Arautzailea, banatzaile handiak), Gipuzkoako tokiko artisau gaztandegi txikietan ontzi biodegradagarriak eraginkortasunez ezartzeko eta, horrela, gure ekoizpen eredu jasangarriaren zirkulua itxi ahal izateko.
Nola egin dugu?
Garapen esperimentaleko proiektu baten bidez, erantzun kolektiboa eman nahi zaio Gipuzkoako gaztandegietan artisau gaztak ontziratzeko erabiltzen diren ontzi ez-birziklagarrien erabilerari buruzko erronka sozial, ekonomiko eta ingurumenekoari. Helburua da material biodegradagarri batera eta produktuaren bizitza erabilgarria luzatzen duten ontziratze tekniketara igarotzea, betiere elikagaiei kalterik ez egitea bermatuz.
Lehenik eta behin, ezarritako beharrak betetzen dituzten ontzi komertzial motak ikertu dira. Ondoren, hainbat proba esperimental egin dira materialak balioztatzeko (atariko probak eta pilotuaren ebaluazio osoa, prototipoen ebaluazio integrala, diseinu esperimentalaren egiaztapen egiaztatua, kontsumitzaileek balioztatze teknikoa eta sentsoriala), ezarritako helburuak betetzeko materialik eta ontziratze motarik onena zein den zehazteko.
Zer ekarpen egin du proiektuak?
Helburua da gaztandegi txikietan ontzi biodegradagarriak ezartzea, ingurumen inpaktua murrizteko eta gure ekoizpen eredu jasangarriarekin bat datozen ekoizpen praktika sozialki arduratsuak sustatzeko. Gainera, ekintza horren bidez, kontsumitzaileak kontzientziatu nahi dira tokiko produktuak eta ingurumena errespetatzen dutenak aukeratzeak duen garrantziaz, hala nola gaztandegi horietan ekoitzitako gaztak. Praktika jasangarriagoak hartzen direnez, gaztandegiek onurak izan ditzakete ingurumenari, gizarteari eta ekonomiari dagokienez, eta ingurumena babesteko eta Gipuzkoan elikadura sistema jasangarriagoa sustatzeko ahalegin kolektiboan lagundu dezakete, era berean, landa ingurune bizia garatzen eta mantentzen lagunduz.
2023
- Eroski
- Artzai Gazta
- Idiazabal JIB